Прокуратурата разкри подробности за акцията в Държавната агенция за българите в

...
Прокуратурата разкри подробности за акцията в Държавната агенция за българите в
Коментари Харесай

Иван Гешев: От президентството не са подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ

Прокуратурата разкри детайлности за акцията в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), с която беше пресечена огромна корупционна скица за издаване на удостоверения за българско поданство.

Зам.-главният прокурор господин Иван Гешев изясни, че корупцията в ДАБЧ е била обект на следствие от Специализираната прокуратура от към година. От април има пълномощия по случая и антикорупционната комисия. Той посочи, че в тази конструкция работи един кръг от доста стимулирани хора, които заплащат висока цена за това. Въпреки това работата им дава резултати, които не са следили преди в България, заяви Новини.бг.

Той благодари за поддръжката от страна на премиера Бойко Борисов и на основния прокурор.

Отпуснато ни бе финансиране от Министерски съвет за закупуване на нова постройка, в която профилираните структури на прокуратурата да правят работата си. Структурите стартират да се построяват от нула. В огромна степен те излязоха от детската си възраст и започнаха да правят това, за което са основани, сподели Гешев.

По думите на Гешев не са правилни градските митове, които циркулират по случая с ДАБЧ. Той изрично отхвърли, че следствието е почнало от сигнали от непознати служби. Това не е някакъв неповторим корупционен развой, който не се е случвал другаде по света.

Той добави, че по случая става въпрос за една развита скица за издаване и придобиване на удостоверения за генезис. Тя минава през най-ниските равнища на медиатори и стига до най-високите равнища в организацията.

Наблюдаващият прокурор по делото господин Ангел Кънев, добави, чадо момента 4 лица са привлечени към наказателна отговорност, включително и ръководителят на организацията, основния секретар. Най-често жителите от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. По-голямата част от лицата, които желаят това уверение, фактически имат такова поданство, само че хаосът и забавените преписки в организацията лишава към година. Голяма част от паричните суми са давани, с цел да се форсира този период. В същия ден, в който си платят, те са получавали документа.

Стана ясно още, че сред 5 000 и 8 000 евро са били получаваните суми на най-ниското равнище. В Кюстендил са открити цялостни бидони с документи. Председателят е имал навика да си поддържа списък с документи от незаконната активност, означават проверяващите.

От прокуратурата прецизираха, че са осъществени голям брой процесуално-следствени дейности по случая. Иззети са голям брой доказателства. Те не изключват по случая да има още арестувани, упрекнати и събрани доказателства.

Гешев бе безапелационен, че се работи по секване на корупцията по високите етажи на властта. Освен това разкри, че от президентството не са били подавани сигнали за злоупотреби в ДАБЧ. Той посочи, че няма да влиза в несъгласие с президента, тъй като си прави работата, а не се занимава с политика. Нямаме данни за връзка на министър Каракачанов с незаконната скица.

" Повдигнахме обвинявания на някогашен прокурор от Софийска градска прокуратура. Нямаме терзания. Имаме упоритост да съберем доказателства за всичко, което е от нашата подготвеност ", увери Иван Гешев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР